Varumärke

Ordet varumärke hör man ständigt. Men vad är det egentligen?

När man tänker på ett varumärke, så är det många som tänker på en logga, exempelvis Apples loga som föreställer ett äpple. Och det är inte helt fel. Men ett varumärke kan vara mycket mer än bara så! I grunden är ett varumärke någonting som används för att identifiera produkter, tjänster eller företag.

När man har valt sitt varumärke så behöver man skydda det, så att inte någon annan tar samma varumärke. På det sättet blir det olagligt att kopiera någon annans varumärke. Du kan inte börja använda ett grått äpple med en bit borta på som logga till ditt företag. Detta heter att man har ett varumärkesskydd. 

Förutom loggan så kan som sagt varumärket vara många olika saker. Du kanske vill att något namn ska vara ett varumärke? Det är inte ovanligt att kändisar skaffar varumärkesskydd på sina egna namn. Inte för att de tänker använda de till något företag eller liknande, inte alltid i alla fall, men mest för att skydda namnet från att användas av andra. Du kanske har ett ord du vill ha som varumärke? Eller en musikslinga? Glassbilen har ett varumärke som är både symbolen på glassbilen och ljudslingan som vi alla känner igen så väl.

För att ta ett exempel, Drinko är ett företag som säljer alkohol på nätet. De gör rätt i att skaffa ett varumärkesskydd för just det ordet som gör att inga konkurrenter kan ploppa upp och använda namn och marknadsföring som inkräktar på deras varumärke.

Att registrera ett varumärke är inte gratis. Det kostar en del, hur mycket är beroende av olika faktorer, och görs hos Patent- och registreringsverket. Ditt varumärke är du skyddat i 10 år. Efter dessa 10 år måste du förnya skyddet, och kan göra detta i praktiken hur många gånger som helst.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *